Petanque

Michael Thorleif Rasmussen og Flemming Bundgård her vundet pokalen i den indendørs turnering i 2015Michael Thorleif Rasmussen og Flemming Bundgård her vundet pokalen i den indendørs turnering i 2015
I DVIF spiller vi Pétanque på Tinghøj om sommeren. Vi træner søndag aften kl. 18.30.

Limfjordsturneringen som vi altid er tilmeldt starter i slutningen af april og slutter med finalestævnet i september i Karolinelund i Ålborg. Turneringen er fordelt sådan at man kan spille i A-række, B-række, C-række og eftermiddagshold. Vi er ca. 6 hold i hver pulje og det vil sige 10 gange vi skal ud og spille kamp. 5 hjemmekampe og 5 udekampe. På en kampaften spiller vi 3 kampe hver og bagefter får vi kaffe og brød. Er vi heldige er der også kage eller andet.

Kontingent er 250,- for en sæson

Derforuden har vi i klubben et opstartsmøde hvor vi aftaler datoer for standerhejsning, klubmesterskab og afslutning. Hvert hold har sine pligter efter tur. Til standerhejsning starter vi med morgenmad, efterfulgt af lidt træning på banerne. Klubmesterskab starter på samme vis med morgenmad, så spilles der kampe om 1-2-3 pladsen og vi slutter af med præmier og en eller anden form for mad. Afslutning starter vi også med morgenmad, spiller lidt kampe og så plejer vi at starte grillen og afslutte med 2-3 retter mad til en rigtig billig pris.

Ved siden af Limfjordsturneringen afholdes der også en masse andre stævner som man kan melde sig til.
Rødvinspétanque, fastelavnsstævne, nytårsstævne, kommunemesterskab, indendørsstævne (der spilles i ridehaller) og mange andre stævner.


Lidt om Petanque...

Som Dansk Pétanque Forbund skriver:
Petanque er .....
en anderledes måde at mødes på i en venskabelig, spændende og fascinerende atmosfære
fyldt med fransk charme, italiensk temperament - og dansk hygge

 • sporten - hvor der på eliteniveau kræves stor koncentrationsevne og god fysik

 • sporten - hvor den glade livsnyder også kan være med

 • sporten - hvor der ikke kræves den store investering for at komme i gang

 • spillet - hvor grundreglerne er overskuelige - og kan læres hurtigt

 • sporten - hvor der også er plads til dig i en af landets ca. 70 organiserede klubber under DPF

 • sporten, der kan spilles af begge køn, store og små, gamle og unge på lige vilkår.

Benyt den næste chance du får - ’Spil Pétanque’. Pétanque er en gren af 'Boule-familien', der dækker over mange forskellige kuglespil. Spillet er ikke mere end knapt 100 år gammelt - og stammer i sin nuværende form fra Sydfrankrig. Det blev 'opfundet' i La Ciotat ved Middelhavet lige øst for Marseille af en gammel gut i kørestol, som ikke magtede at kaste kuglerne ud på de store længder over 20 meter.

I officielle turneringer og nationale- og internationale mesterskaber spilles der i dag på baner, der måler 4x15 meter, men mindre kan også 'gøre det'. Det bedste er en grusbane eller en parksti, men hvis viljen er til stede, kan næsten alle underlag bruges, dog mere i privat regi.


10 enkle hovedregler

Pétanque kan spilles på forskellige underlag, men bedst på hårdt grus. En grusbane, en grusparkeringsplads eller en parksti er meget velegnet. Spillearealet bør mindst være 3x12 meter - men gerne som fastlagt i de internationale regler 4x15 meter.

 • Pétanque kan spilles som Single, Double eller Triple. I Single og Double har hver spiller 3 kugler, i Triple 2. Hovedmålet er at komme så tæt som muligt på den lille trækugle kaldet 'grisen' - med så mange kugler som muligt før modstanderens nærmeste kugle.

 • Der trækkes lod om, hvilket holdt som skal starte. Vinderholdet tegner en cirkel med en diameter på 35 - 50 cm. Alle kast i denne runde skal foregå med begge fødder inden for denne cirkel.

 • En spiller fra holdet som vandt lodtrækningen kaster nu grisen ud i en afstand af mindst 6 meter og højest 10 meter fra cirklen.

 • En spiller fra samme hold kaster den første kugle - og prøver at komme så tæt på grisen som muligt.

 • En spiller fra det modsatte hold forsøger nu enten at kaste en kugle tættere på grisen - eller at skyde den første kugle væk.

 • Det hold som ikke ligger nærmest grisen, vedbliver at kaste til de får en kugle nærmest. Herefter kommer det andet hold til.

 • Når et hold ikke har flere kugler tilbage, kaster det andet hold resten af sine kugler.

 • Når alle kugler er kastet, tæller man point. Kun et hold får point i hver runde. Det hold, som ligger nærmest grisen, får lige så mange point, som de har kugler nærmere end modstanderens nærmeste kugle.

 • Det hold som lå nærmest og vandt runden tegner en ny cirkel og starter næste runde.

 • Vinder er det hold, som først når 13 point.

Hovedsponsor